A jó lekvárt mindenki szereti

Talán a birsalma különleges illata tehette, és az enyhe meleg, hogy már akkor megjelent pár darázs a Melegedő konyhájában, amikor még csak a gyümölcsöket pucoltuk.

Miután 5 nap alatt 18 rekesz almát osztottunk ki a Kapitánypusztai Nappali Melegedőnkre betérő emberek között, a megmaradt két rekesz Idared almát, egy pár kiló adományba kapott birsalmával együtt megpucoltunk és összevágtunk, hogy vegyeslekvárt készítsünk belőle. 3 segítő jelentkezett a klienseink közül, hogy részt vegyen ebben a munkafolyamatban.

Kedélyes beszélgetések közepette, egy teljes órát eltartott, mire megpucoltuk a gyümölcsöket. Közben egymást is kicsit jobban megismerhettük. Előkészítettük az üvegeket, a fazekat felraktuk az összevágott almával, és miközben felváltva kevergettük a lekvárt, előkészítettük a helyet, amibe majd a lekvárosüvegeket bedunsztoljuk.

A birsalmával vegyített almalekvárt igen nehéz kevergetni, mivel annyira sűrű a birs, magas a pektin tartalma, és kicsi a víztartalma. Gyakran került hát a fakanál egyik kézből a másikba.

Eredmény

Végül 16 üveg almalekvár sikeredett kitartó tevékenységünk nyomán. Pár nap múlva pedig minden segítő egy-egy üveg lekvárt vihetett magával, önkéntes tevékenységének jutalmaként. A többi lekvárt elraktuk az egyik szekrényünkbe, hogy majd hideg téli napokon finom lekváros kenyeret készítsünk a Melegedőnkre betérő „vendégeinknek”. Már nagyon várják!